USA debiterar tre nordkoreanska hackare för kryptoattacker och WannaCry-ransomware

Justitiedepartementet har åtalat tre hackare anslutna till den ökända Lazarus-gruppen.

På onsdagen tillkännagav USA: s justitieministeri anklagelser mot tre nordkoreanska hackare

Medan tillkännagivandet fördömde biträdande justitieminister John Demers det nordkoreanska programmet, vars mest kända gren är Lazarus Group. Demers sa:

„Nordkoreas agenter, som använder tangentbord snarare än vapen, stjäl digitala plånböcker av kryptovaluta istället för säckar med kontanter, är världens ledande bankrånare.“

Med ett land som till stor del har bundits från den internationella ekonomin har Nordkoreas hackingprogram varit en viktig inkomstkälla.

Många har kopplat hackingintäkter från källor som WannaCry-skadlig programvara och kryptoutbyte Coincheck med kärnvapnsprogrammet. Demers utarbetade:

„Nordkoreas cyberhot har följt pengarna och riktat sina intäktsgenererande synpunkter på de mest avancerade aspekterna av internationell finansiering, bland annat genom stöld av kryptovaluta från börser och andra finansinstitut.“

Nordkoreas hackingprogram har varit föremål för omfattande granskning, både från USA och internationellt. Eftersom landet inte har någon utbredd internetåtkomst, citerar många Kinas roll i utbildning av nordkoreanska hackare. Faktum är att USA sanktionerade två kinesiska dotterbolag till Lazarus Group redan i mars 2020.